Musik

Genrer:

Progressiv rock

Övrig Pop, Rock & diverse

Jazz

Folk & Worldmusic

Klassiskt

 

Ralph Towner
 

Denne eminente virtuos på klassisk akustisk gitarr och 12-strängad gitarr är också en utmärkt pianist och framförallt en gudabenådad kompositör. Inte så att allt han skriver är intressant, men han har skrivit så många låtar som är mästerverk att hans begåvning är något utöver det vanliga.

Det var han som öppnade mitt sinne för jazz. Innan dess hade jag den bestämda uppfattningen att jazz var hur tråkigt som helst och ofta direkt fult.

När jag på avstånd råkade höra "The Silence of a Candle" från "Diary" blev jag tvungen att kolla upp vad det var. Efter ett par lyssningar var jag fast och låten levde som en symbiotisk värld inom mig under en veckas tid. Det var nog en djupare musikalisk upplevelse än jag varit med om tidigare, trots att jag hört massor av strålande musik som Pink Floyd's "Shine on You Crazy Diamond", Genesis "Firth of Fifth" och mycket mer.

 

 

 

Ralph Towners offciella website:
http://www.ralphtowner.com/

Medlem i:
Oregon
 


Trios  Solos  1972

Det här skulle nästan kunna kallas ett Oregon-album, för det är just medlemmarna i Oregon som medverkar, inte bara Glen Moore. Skillnaden mot ett Oregon-album är att inte alla medverkar samtidigt här, och vissa låtar är solostycken med Ralph.
Det är ett ganska svårtillgängligt album, men för den som orkar ta sig igenom det sådär 20 gånger eller fler ger det absolut utdelning.


Diary 1973

Soloalbum där Ralph spelar både gitarr och piano med överdubbningar, som om det vore två musiker. Även om inte alla låtar sticker ut lika mycket är det ett fantastiskt album, en milstolpe. "The Silence of A Candle", "Ogden Road" och "Icarus" är mästerverk skrivna av Ralph.

 


Matchbook 1974

Solstice 1974

På detta fantastiska album ackompanjeras han av tre spännande musiker. Störst är naturligtvis Jan Garbarek på saxofon som ger musiken ett nästan överjordiskt drag. Eberhard Weber färgar också helheten starkt med sin drömska halvakustiska elkontrabas. Jon Christensen kommer in ibland med sitt känsliga trumspel, ofta cymbaldominerat, och understödjer musiken smakfullt återhållsamt. Blommar ut gör han i ett dynamiskt samspel med Ralphs gitarr i "Piscean Dance", en "konstig" men läcker låt som får det att spritta i benen till en lustiger dans. Albumet är med rätta prisbelönt.


Sargasso Sea 1976

Sound and Shadows 1977

Solstice-gruppen samlas igen och de är lika kompetenta denna gång, men låtarna är svagare och det blir inte samma magiska resultat som förra gången. Bra är det dock.


Old Friends, New Friends 1979

Solo Concert 1979

En Solokonsert med Ralph på 6-strängad och 12-strängad akustisk gitarr, med perfekt ljud med en fyllig konsertlokalsklang, perfekt framförande, och utsökta tolkningar av mycket bra låtar av Towner själv, John Abercrombie och Miles Davis.


Five Years Later

Blue Sun 1982

Ralph börjar här på allvar utforska syntarnas värld på gott och ont. Även om det inte är lika bra hela tiden och melodierna i många fall inte är så starka, gör han spännande saker med syntens stämningsskapande möjligheter. T ex i "Rumours of Rain" skapas en mycket stark stämning i kombinationen mellan hans akustiska gitarr och synt. Bäst på albumet är titelspåret "Blue Sun" som på ett intrikat sätt byggs upp till ett återhållsamt klimax, med starka känslor under den uppenbara ytan.


Slide Show 1985

City of Eyes 1988

Open Letter 1991

Ana 1997

Anthem 2001

Time Line 2006
     

Till Anders Agetorps personliga hemsida